Verantwoording

Onze kijk op dierproeven, dierenwelzijn en open communicatie

Jaarverslag 2023
Menu

Homepage

Verantwoording

Onze kijk op dierproeven, dierenwelzijn en open communicatie

3V & transitie

Hoe wij werken aan vervanging, vermindering, verfijning en transitie

Trends

Aantallen proefdieren en dierproeven over meerdere jaren

Openheid

De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht doen er alles aan om open en transparant over dierproeven te communiceren met de samenleving.

De basis voor deze open houding en het naar buiten brengen van dit jaarverslag is de Code Openheid Dierproeven. Behalve met dit jaarverslag geven wij vorm aan openheid door middel van: gesprekken en samenwerking met dierenwelzijnsorganisaties, rondleidingen, het onderhouden van een informatieve website (met daarop alle vergunningen en de registratiegegevens van de beide instituten) en het verwelkomen en actief informeren van pers en media.

Een open gesprek met de samenleving stimuleert een kritische houding en een permanente zoektocht naar verbeteringen en vervangende alternatieven. Het 3Rs Centre Utrecht (3RCU) heeft een vernieuwde website en is actief op LinkedIn.

Elk najaar zijn er activiteiten rond het Weekend van de Wetenschap. Voor het Weekend van de Wetenschap in 2023 ontwikkelden we samen met het Centre for Sustainable Animal Stewardship, een activiteit waarbij kinderen werden uitgedaagd om na te denken over manieren waarop je over dieren kunt denken en met ze kunt omgaan, gebaseerd op een aantal verschillende ethische perspectieven.

De Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht is actief op LinkedIn. Nieuwsberichten over dierproeven worden ook gedeeld via de socialmediakanalen en op de website van de Universiteit Utrecht.

Externe communicatie

Jaarverslag

Dit jaarverslag geeft openheid over de cijfers en het beleid ten aanzien van dierproeven, de 3V’s en de transitie naar proefdiervrije wetenschap, en de wijze waarop het beleid in praktijk wordt gebracht.

Dierenwelzijnsorganisaties

Wij staan in nauw contact met verscheidene dierenwelzijnsorganisaties, laten ons door hen adviseren en werken waar zinvol met hen samen. Dit jaar was er contact en samenwerking met Animal Rights, de Dierenbescherming, PETA en Proefdiervrij. Animal Rights en de Dierenbescherming werken samen met de IvD bij het herplaatsen van proefdieren. PETA werkt met TPI Utrecht samen in het opzetten van een Global Education Hub voor proefdiervrij onderwijs. Proefdiervrij ondersteunt het 3Rs Centre Utrecht bij het ontwikkelen van een Basement Membrane Extract (BME)-Free database, die onderzoekers helpt om diervrije producten voor celkweken te vinden.

Pers en media

Wij verwelkomen journalisten en werken mee aan programma's en reportages.

Congressen, workshops en wetenschappelijke output

Medewerkers namen actief deel aan diverse (inter)nationale congressen en workshops, waaronder het congres van EUSAAT, the European Society for Alternatives to Animal Testing, de World Conference on Alternatives and Animal Use in the Life Sciences (WC12), het RSPCA-congres Focus on Severe Suffering, de webinarserie van het NC3Rs 'Culture of Care', een working group meeting van het EU-COST IMPROVE-initiatief, de Austrian 3R Days, de Biotechnische Dagen en de Proefdiervrij Venture Challenge. Ook heeft het 3RCU afgelopen jaar zelf een congres georganiseerd, 'Rebooting Relevant Research', waarin het programma voor de komende jaren is gepresenteerd. We publiceerden daarnaast een wetenschappelijk artikel.

Website

Op de website van de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht is uitgebreide informatie te vinden over dierproeven en dierproevenbeleid. Het 3Rs Centre Utrecht heeft in 2023 een nieuwe website gelanceerd. Hierin is uitgebreide informatie te vinden over de 3V's (Vervanging, Vermindering, Verfijning) en NAMs (New Approach Methods).

Contact met de politiek

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bracht een bezoek aan het Utrecht Science Park en sprak met onderzoekers en vertegenwoordigers van de bij de transitie naar proefdiervrije innovatie betrokken partijen. Medewerkers van de IvD en TPI Utrecht namen deel aan een rondetafelgesprek met Tweede Kamer-leden over de transitie naar proefdiervrije innovatie.

Beoordeling Achteraf

De Centrale Commissie Dierproeven (CCD) verbindt aan vergunningen voor projecten waarbinnen ernstig ongerief kan optreden of andere bijzonderheden van toepassing zijn, de voorwaarde dat een evaluatie, een zogenoemde Beoordeling Achteraf, moet plaatsvinden. Besloten is om ook de Beoordelingen Achteraf van projecten met dierproeven te publiceren op de website van de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht, in het licht van openheid. Deze worden toegevoegd aan de dossiers die bestaan uit onder andere de vergunningaanvraag, het DEC-advies en de beschikking. Tot en met 2023 zijn vijf Beoordelingen Achteraf op de website geplaatst.

Gastcolleges

Verscheidene medewerkers gaven gastlessen en -colleges over dierproeven en alternatieven aan andere onderwijsinstituten, zoals hogescholen, en ten behoeve van onderwijs aan professionals.

Rondleidingen

In het GDL worden geregeld rondleidingen georganiseerd. Naast vijftien rondleidingen voor eerstejaars studenten Diergeneeskunde en vier rondleidingen in het kader van de LAS-cursus, zijn er zeven rondleidingen georganiseerd voor verschillende Hogescholen in Nederland en vijf rondleidingen voor overige geïnteresseerde groeperingen.

Optredens en vermeldingen in de media

Onderzoek naar de werking van adaptogenen bij wormen bij UU en suggestie voor herhaling bij ratten en muizen

Onderzoek naar veroudering UMC Utrecht

Injectie voor honden met artrose

Interview Hans Clevers: waarom zou je een muis laten praten?

Interview met Ivo Tiebosch over het nieuwe Leven Lang Leren-beleid

Onderzoek naar een nieuwe antibiotica-soort

Onderzoek naar chronische pijn

125 miljoen voor Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT)

Aantal dierproeven gelijk gebleven

Jeanette Leusen benoemd tot hoogleraar Antistoftherapie

Arend houdt dode dieren flexibel en dat scheelt de universiteit proefdieren