De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht doen er alles aan om open en transparant over dierproeven te communiceren met de samenleving.
De basis voor deze open houding en het naar buiten brengen van dit jaarverslag is de Code Openheid Dierproeven. Behalve met dit jaarverslag geven wij vorm aan openheid door middel van: gesprekken en samenwerking met dierenwelzijnsorganisaties, rondleidingen, het onderhouden van een informatieve website (met daarop alle vergunningen en de registratiegegevens van de beide instituten) en het verwelkomen en actief informeren van pers en media.
Een open gesprek met de samenleving stimuleert een kritische houding en een permanente zoektocht naar verbeteringen en vervangende alternatieven. Het 3Rs Centre Utrecht (3RCU) heeft een vernieuwde website en is actief op LinkedIn.
Elk najaar zijn er activiteiten rond het Weekend van de Wetenschap. Voor het Weekend van de Wetenschap in 2023 ontwikkelden we samen met het Centre for Sustainable Animal Stewardship, een activiteit waarbij kinderen werden uitgedaagd om na te denken over manieren waarop je over dieren kunt denken en met ze kunt omgaan, gebaseerd op een aantal verschillende ethische perspectieven.
De Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht is actief op LinkedIn. Nieuwsberichten over dierproeven worden ook gedeeld via de socialmediakanalen en op de website van de Universiteit Utrecht.