Conform ons beleid krijgen alle overtollige dieren een kans op herplaatsing, rekening houdend met een aantal voorwaarden als veiligheid, welzijn en gezondheid van mens en dier. De meeste van deze dieren zijn gebruikt in dierproeven met licht ongerief, zoals gedragsonderzoek of onderwijs, of gefokt als proefdier, maar niet daadwerkelijk voor een dierproef ingezet. Het gaat voornamelijk om ratten.
Genetisch gewijzigde dieren mogen op grond van wetgeving niet worden herplaatst. Andere herplaatsingscriteria zijn onder meer dat de dieren niet te oud of te jong mogen zijn, dat de dieren gezond zijn, dat ze gesocialiseerd zijn, dat ze geen gedragsafwijkingen vertonen die niet verenigbaar zijn met uitplaatsing, en dat dieren van sociale diersoorten (de meeste) in groepen van minimaal twee dieren herplaatst worden. Ook worden er eisen gesteld aan het adoptieadres.
De samenwerking met Animal Rights en de Dierenbescherming werd voortgezet. De laatste heeft een permanente plaats voor ex-proefdieren op de adoptiewebsite IkZoekBaas. De samenwerking met Het Knagertje werd stopgezet, onder andere omdat we het adoptieproces via directe plaatsing hebben kunnen optimaliseren. Met de dieren gaat een gezondheidsverklaring mee, ondertekend door een dierenarts of een andere deskundige. De adoptant tekent een herplaatsingsovereenkomst. Door middel van adoptiecriteria, goede voorlichting aan adoptanten en enquêtering van adoptanten achteraf, wordt het dierenwelzijn na herplaatsing bevorderd. In 2023 is een Prezi ontwikkeld voor adoptanten die hen helpt om van ex-labratjes gezellige huisdieren te maken.
In 2023 werden 201 dieren herplaatst: 189 ratten, tien zebravinken, één hond en één geit.
Een positief bijeffect van de herplaatsing is dat iedereen die intern betrokken is bij de fok en het gebruik van proefdieren zich extra bewust is van de noodzaak om het aantal overtollige proefdieren te beperken. Het project stimuleert tot het verkleinen van de marge die bij het fokken moet worden aangehouden, bijvoorbeeld omdat niet te voorspellen is hoeveel dieren er geboren zullen worden met de voor onderzoek benodigde eigenschappen, zoals het geslacht.