3V & transitie

Hoe wij werken aan vervanging, vermindering, verfijning en transitie

Jaarverslag 2023
Menu

Homepage

Verantwoording

Onze kijk op dierproeven, dierenwelzijn en open communicatie

3V & transitie

Hoe wij werken aan vervanging, vermindering, verfijning en transitie

Trends

Aantallen proefdieren en dierproeven over meerdere jaren

Vervanging & transitie

Vervanging is het grondig nagaan of dierproeven vervangen kunnen worden door andere methoden en deze toe te passen of zo nodig te ontwikkelen, zoals celkweken, computersimulaties, onderzoek met dode dieren of slachtafval, onderzoek met mensen en mini-organen op een chip. Werken aan Vervanging draagt bij aan de transitie naar proefdiervrije innovatie, een benadering die niet de dierproef als referentiepunt neemt, maar volledig uitgaat van de wetenschappelijke vraag en de beste manier om daar antwoord op te geven. Wat deden wij dit jaar aan Vervanging en transitie?

Transitie Proefdiervrije Innovatie

We werkten nauw samen met het programma Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) van de rijksoverheid. We namen bij dit programma deel aan een online helpathon om tot proefdiervrije oplossingen te komen.

Transitie Proefdiervrije Innovatie Utrecht

De werkgroep TPI Utrecht van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht organiseerde samen met PETA UK een kick-off bijeenkomst voor een Global Education Hub. Daarnaast werkte TPI Utrecht mee aan een Nationale Groeifonds-aanvraag voor de oprichting van een nieuw (Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie CPBT). In juni 2023 reserveerde het Nationaal Groeifonds 125 miljoen voor het centrum.

3Rs Tools Programme

Het 3RCU heeft verschillende digitale applicaties samengebracht onder de paraplu 3Rs Tools Programme. Om het 3Rs Tools Programme uit te breiden, te updaten en te onderhouden, ontvangen wij voor de periode van drie jaar ondersteuning van de Triodos Foundation. Deze hub bevat tools van externe bronnen zoals 3Rs-zoekmachines en databases, maar ook zelf ontwikkelde tools zoals de Humane Endpoints website, de Interspecies Database en de FCS-free Database. We hebben voor de periode van één jaar ondersteuning gekregen van de Stichting Proefdiervrij om een database op te zetten van diervrije alternatieven voor het gebruik van Basement Membrane Extract (zoals Matrigel).

Werkgroep ‘Gels & Sera’

De Werkgroep ‘Gels & Sera’ is afgelopen jaar gestaag doorgegroeid. Het 3RCU biedt werkgroepleden in samenwerking met de Hogeschool Utrecht de mogelijkheid om gratis alternatieven voor foetaal kalf serum te testen. Om initiatieven vanuit de Werkgroep ‘Gels & Sera’ te incorporeren in het curriculum van de Hogeschool Utrecht, hebben wij voor de periode van twee jaar ondersteuning verkregen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV). We werkten ook met drie verschillende onderzoekers mogelijkheden uit om hun onderzoeksvragen middels parallelstudies te benaderen.

NAMs-expertise

Het 3RCU heeft voor een periode van een half jaar ondersteuning gekregen van het Ministerie van LNV om te onderzoeken hoe we expertise op het gebied van NAMs het beste kunnen ontsluiten voor verschillende stakeholders.

Dierdonorcodicil

Ook in 2023 stonden velen via de dierenarts het dode lichaam van hun huisdier af voor de wetenschap:

139x

Honden

114x

Katten

Dierdonorcodicil